Sort de l’ajudant voluntari per poder fer alguna explicació una mica més “experimental”! Espectres Atòmics.

Dijous passat, 08 de Juny, vaig participar en una nova Càpsula de Ciència dins del programa Ciutats de Ciència encapçalat per la UdG. L’objetiu principal és potenciar la presència de la ciència en la societat i al territori.

Vaig anar a la ciutat de Figueres, amb la càpsula “Com us ho explico … però tota la química és quàntica!”. L’objetiu principal de la xerrada era poder mostrar part de la recerca dins del IQCC, però per això havia de poder explicar primer què és la química quàntica. De fet, el fil conductor de tota la meva xerrada va ser poder veure que ” tot es pot explicar amb Química Quàntica”.

Tot i no tenir un gran nombre d’assitents, els assistents eren heterogènis pel que fa a coneixaments científics, el que va fer que la conversa anés fluctuant entre conceptes molt bàsics que poguéssin arribar a no experts i altres que directament anàven dirigits als que ja tenien assolits certs coneixaments de química. Realment va ser un repte, que va durar més de una hora i mitja (i diria que no feien pas cara d’avorrits)

De fet tota la càpsula va ser un experiment de com els investigadors som capaços de comunicar la nostra recerca a diferent

Començant! Olors i Colors … i Química Quàntica!

s públics utilizant diferents eines. Aquest tipus de xerrades es troben de fet dins del projecte que jo mateixa dirigeixo sobre la “Comunicació tipus LowCost”, finançat per la FECYT. La idea principal és trobar forma senzilla de poder explicar la recerca bàsica, que tot sovint està lluny de la societat, a diferència potser de la recerca més mèdica.

 

Des de les olors, que serveix per introduir conceptes com aromaticitat o densitat electrònica, a l’espectre de colors, tot es pot explicar mitjançant la química. La xerrada no va ser teòrica i plena de fórmules, si no que es tractava de trobar analogies del dia a dia que ens permetéssin explicar els conceptes. Tot i això, una baralla de cartes i un petit experiment poden ajudar molt a que el públic n’estigui molt atent.

Només em queda agrair als assistents que em deixéssin provar aquesta nova forma de comunicar, i a la UdG per convidar-m’hi.

Selfie amb alguns dels assistents